Patronky projektu

Přáli jsme si, aby náš projekt měl patrony, kteří nám budou věřit a stát za tím, co děláme. Patrony, kterých si budeme vážit a kterým budeme věřit zase my. Patrony, kteří mají zkušenost s diagnózou autismu, znají konktétní příběhy rodin, vědí o aktuální situaci a chtějí pomáhat organizacím a lidem s autismem, aby se všem žilo lépe.

A povedlo se! Představujeme vám Kateřinu Sokolovou a Mahulenu Bočanovou, patronky našeho projektu, jsme hrdí, že je máme.

Kateřina Sokolová

Katka je zakladatelka a předsedkyně správní rady Nadačního fondu AutTalk, který vznikl s  odhodláním a cílem zlepšovat možnosti dětí s poruchou autistického spektra a jejich rodin. Impulzem k založení fondu byla osobní rodinná zkušenost. Katky bráška Radovan totiž trpí autismem. Katka sama říká, že ona naopak dostala od života spoustu příležitostí, jak nejen jemu, ale i dalším autistům v České republice a jejich rodinám usnadnit životní situaci. A tak se teď pouští do další pomoci jakožto patronka stavby našeho nového domova pro lidi s autismem.

„Za tímto projektem stojím, protože je pro mě autismus srdeční téma, a to díky mému autistickému bráškovi Ráďovi. A taky proto, že vím, jaký je v Česku nedostatek pobytových center pro osoby s PAS. Těch je přitom v ČR okolo 200.000 a jejich počet stále roste. Přála bych si, aby bylo více takových skvělých projektů jako je tento pod Diakonií Praha a aby se dospělí s PAS a jinými typy postižení mohli cítit hezky, bezpečně a doma i ve chvíli, kdy už nebude v silách jejich rodičů se o ně postarat.“

Katka Sokolová

Mahulena Bočanová

Mahulena je známá herečka, ale také máma Mari, která se narodila s poruchou autistického spektra. Mari je už 19 let a jak říká Mahulena, jsou spolu prakticky pořád. K autismu přistupuje s nadhledem, humorem a bere ho jako dar. Právě osobní zkušenost s vlastní dcerou je pro Mahulenu motivací pomáhat a zlepšovat životy i jiným lidem, kteří prochází podobnou cestu. Teď nám stojí v zádech jakožto patronka stavby našeho nového domova pro lidi s autismem.

„Máme to na triku!!! Ano, co bude s našimi dětmi, až tu jednou nebudeme? S touto myšlenkou den co den usíná a probouzí se každý rodič, který nemá to štěstí vypustit svá mláďata do světa a v klidu jednou odejít. Naše děti budou vždy potřebovat pomocnou ruku. Samostatně život nezvládnou. Pomozte nám prosím dát šanci lidem s handicapam žít v radosti v komunitě se svými kamarády, kde se lépe zapojí do života, až přijde ten čas bez náruče mámy a táty. Sami to nezvládneme. Děkujeme."

Mahulena Bočanová a Mari