o PROJEKTU

Právě stavíme nový pražský domov pro lidi s autismem.

Naše vize

Současné kapacity pobytových zařízení, která o lidi s těžší formou autismu pečují, jsou nedostačující. Lidé s autismem jsou ve velké míře odmítání a nepřijímáni. Chceme vybudovat důstojné zázemí s profesionální péčí, které bude pro budoucí klienty opravdovým domovem. Cílem je také přinést ulehčení a pozitivní vyhlídky jejich rodinám, které se o své dospělé děti starají a fungují ve velmi náročném, často až beznadějném režimu.

Světové studie uvádějí, že 1,5 – 2 % lidí se narodí s obtížemi charakteristickými pro poruchu autistického spektra. Řada rodin, které se o lidi s těžší formou autismu starají, se nachází v nelehké životní situaci, péči zajišťují primárně samy, obávají se nejisté budoucnosti a často marně hledají odpovídající umístění v sociálních službách pro své blízké s autismem. Tyto rodiny jednoduše hledají pomoc a úlevu. Naším projektem máme v plánu nabídnout takovým rodinám řešení. Bohužel není v našich silách pomoci všem, kteří podobnou podporu potřebují. Ale snažíme se udělat alespoň jeden krok, který nakonec některým lidem život opravdu zlepší. A přejeme si být inspirací pro další zřizovatele a společnost celkově.

Projekt

Nový domov vznikne jako dostavba naší budovy ve Stodůlkách, kterou obklopuje vzrostlá zahrada. Počítáme s tím, že centrum bude fungovat 365 dní v roce, 24 hodin denně a bude stabilním domovem pro 9 dospělých klientů s těžší formou autismu s trvalým bydlištěm v Praze, kteří potřebují individuální, intenzivní a hlavně neustálou péči. Stavíme domov komunitního až rodinného charakteru. Stavba začíná v létě 2021, předpokládané otevření v roce 2023.

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo o částečné dotační podpoře této oblasti, což podpořilo myšlenku našeho projektu. Už více než rok celý projekt připravujeme. Uvědomujeme si, že stavíme opravdový domov, proto k celému projektu přistupujeme citlivě, pečlivě a s velkým ohledem na diagnózu autismu.

Prostor domova bude uspořádán primárně v prvním patře budovy, kterou obklopuje rozlehlá a vzrostlá zahrada. Celková užitná plocha domova je 350m. Prostor je členěn na 5 jednolůžkových a 2 dvoulůžkové pokoje, 3 bezbariérové koupelny a WC pro klienty, společenskou místnost s kuchyní, aktivizační/rehabilitační/odpočinkovou místnost a zázemí pro zaměstnance. Domov je bezbariérový, s výtahem a schodištěm od hlavního vstupu z ulice. Vizualizace ZDE

Nový domov bude určen pro dospělé lidi s těžší formou poruchy autistického spektra, jejichž chování je náročné na péči. Kapacita: 9 klientů s trvalým bydlištěm v Praze

Jak nás můžete podpořit aneb otázka financování

Dotace od MPSV pokrývá zhruba 2/3 nákladů z celkových 20 000 000 Kč, zbylé financování je výzva. Budeme potřebovat pomoc dárců a podporovatelů, abychom zdárně došli do cíle. Pokud nás chcete podpořit, můžete to jednoduše udělat ZDE.

Bez pomoci dárců se neobejdeme. Děláme maximum, abychom projekt dotáhli do cíle. Ale potřebujeme mít v zádech ohleduplné lidi a firmy, kteří myslí na druhé a chtějí pomáhat dobročinným projektům, které mají smysl a reálný dopad. Pomoc má mnoho tváří, může mít i tu Vaši.

Patronkami projektu jsou Kateřina Sokolová a Mahuelna Bočanová. Proč se do projektu zapojují, si můžete přečíst ZDE.

Slova rodičů, kteří pečují o své děti s autismem, si můžete přečíst ZDE.

Co je to autismus, si můžete přečíst ZDE.